Knedle ze śliwkami. Przepyszny i oszczędny obiad na słodko. Jedna porcja to zaledwie kilka złotych. PRZEPIS

Rumiana otoczka, pod nią mięciutka kluska, a w środku skąpana w słodkim syropie śliwka – takie właśnie są te knedle. Pyszny i oszczędny obiad na słodko. Koszt przygotowania porcji to zaledwie kilka złotych.

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki,
  • 1 kg ziemniaków,
  • Mąka pszenna pół na pół z mąką ziemniaczaną,
  • 1/3 kostki masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • cynamon,
  • cukier,
  • cukier puder.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  2. Ziemniaki bardzo dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę.
  3. Wyjmij czwartą część, w jej miejsce z lekką górką wsyp oba rodzaje mąki, przy pomocy dłoni wyrób gładkie ciasto.
  4. Śliwki umyj, natnij, wyjmij pestkę, do każdego owocu wsyp pół łyżeczki cukru i ćwierć łyżeczki cynamonu.
  5. Dłońmi odrywaj kawałki ciasta, formuj płaskie placuszki, na każdy połóż po 1 śliwce, zlep dokładnie w okrągłą kluskę.
  6. Kluski kładź na gotującą się wodę, gotuj przez 5 minut od wypłynięcia.
  7. Na patelni rozpuść masło, wsyp bułkę i lekko zrumień, obtocz w niej ugotowane kluski.
  8. Podawaj posypane cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj