Klopsy w sosie pieczeniowym. Niezawodny przepis na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego

Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego, mamy świetny przepis ma klopsy w sosie pieczeniowym. Można podać je ziemniakami albo kaszą, u nas wszyscy bardzo lubią.

Przepis na klopsy w sosie pieczeniowym

Składniki:

  • 800 gramów mielonej wieprzowiny, indyka lub pół na pół.
  • 3 cebule,
  • 1 kajzerka – najlepiej czerstwa,
  • niecałe pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka papryki mielonej w proszku,
  • łyżeczka musztardy,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić klopsy w sosie pieczeniowym?

  1. Kajzerkę bardzo drobno pokrusz, przełóż do miski, wlej mleko, wymieszaj.
  2. Dwie cebule drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju.
  3. Namoczoną kajzerkę rozgnieć widelcem, do miski dodaj mięso, przesmażoną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrób dłońmi.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, formuj dość duże kule, które kładź na patelni.
  5. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwróć, a w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę, smaż około 5 minut, klopsy przesuń, cebulę oprósz papryką i wymieszaj, aby połączyła się z olejem – odda kolor i aromat.
  6. Teraz na patelnię wlej 3 szklanki wody, wymieszaj, przykryj, duś przez 20 minut.
  7. Klopsy wyjmij z sosu – teraz można go zmiksować, ale niekoniecznie.
  8. Mąkę rozrób w niecałej połowie szklanki wody – dopilnuj, aby nie było grudek. Wlej do sosu, cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj również łyżeczkę musztardy. Po zagotowaniu sos zgęstnieje.
  9. Do sosu ponownie włóż klopsy, trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut.

Polecamy też nasz przepis na klopsiki burgerowe:

Szwedzkie klopsiki w sosie pieczeniowym jak köttbullar z Ikea. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj