Klopsiki mięsno-ryżowe w sosie grzybowym. Można jeść je bez żadnych dodatków, bardzo smaczne. PRZEPIS

Do przygotowania tych klopsików wykorzystaliśmy znacznie mniej mięsa niż zwykle. Niemal w połowie składają się one z ryżu. Przypominają farsz gołąbkowy, najpierw trzeba je obsmażyć, potem duszą się w kremowym sosie. Wychodzą bardzo smaczne, w dodatku przepis jest oszczędny.

Przepis na klopsiki mięsno-ryżowe

Składniki:

  • Pół kilograma mięsa mielonego – wieprzowina lub indyk,
  • 100 gramów ryżu,
  • 200 gramów świeżych grzybów (tym razem użyliśmy kurek ale mogą być też inne grzyby leśne lub pieczarki),
  • 2 większe cebule,
  • 1 jajko,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić klopsiki mięsno-ryżowe?

  • Ryż ugotuj na sypko (może być lekko twardawy), przełóż do miski, przestudź.
  • Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobienie oleju, dodaj do ryżu.
  • Dodaj także mięso mielone, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Pozostaw na około 10 minut, aby nieco stężała.
  • Z masy formuj małe klopsiki, przesmaż na oleju, zdejmij.

    Smażące się klopsiki.
  • Na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę o raz pokrojone grzyby (kurki mogą być w całości). Smaż do lekkiego zrumienienia.
  • Śmietankę połącz z mlekiem, wsyp mąkę i rozrób dokładnie trzepaczką, wlej na patelnię, od razu mieszając. Po zagotowaniu sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
  • Do sosu dodaj klopsiki, duś przez około 5 minut, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Klopsiki – przepisy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj