Kłopotliwe gazy i wzdęcia po zjedzeniu fasoli. Jak ich uniknąć? Jest jeden sposób

Fasola to niezwykle zdrowe i pożywne warzywo, w kuchni można przygotować z niej wiele pysznych potraw. Mimo to niektórzy wykreślili ją ze swojego jadłospisu ze względu na gazy i wzdęcia. Tymczasem jest prosty sposób na złagodzenie niepożądanych efektów.

Fasola jest bogata w pełnowartościowe białko roślinne, witaminy, minerały i błonnik. W tradycyjnej kuchni polskiej warzywo to zazwyczaj występuje w parze z dodatkami mięsnymi, jednak dziś coraz popularniejsze stają się ich warianty wegetariańskie i wegańskie. Fasolka po bretońsku albo zupa fasolowa w wersjach roślinnych wychodzą co najmniej tak pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki. Jedyny minus fasoli to jej właściwości wzdymające i wiatropędne. Co jest ich przyczyną?

Fasola, jak inne warzywa strączkowe, zawierają lektyny, które wstrzymują działanie niektórych enzymów trawiennych. W układzie pokarmowym namnażają się wtedy bakterie wywołujące powstawanie gazów.

W kuchni zazwyczaj używamy fasoli suszonej w różnych gatunkach, która jest dostępna przez cały rok. Wymaga ona wielogodzinnego namoczenia poprzedzającego gotowanie – zazwyczaj zajmuje to około 10 godzin. Najskuteczniejszą metodą na ograniczenie właściwości wzdymających fasoli jest odlanie wody, w której się moczyła, wypłukanie ziaren i użycie świeżej wody do gotowania. Oczywiście metoda ta nie pozwoli zupełnie pozbyć się problemu, dyskomfort powinien być jednak zauważalnie mniejszy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj