Kładzione szare kluski z kapustą kiszoną. Prosto, pysznie i do syta

Uwielbiam takie proste domowe dania przygotowywane zupełnie jak kiedyś, gdy w domach się nie przelewało, a mimo to na co dzień jadało prosto i do syta. To jedno z nich.

Przepis na szare kluski z kapustą kiszoną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 300 gramów boczku wędzonego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • olej lub smalec,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kładzione szare kluski z kapustą kiszoną?

  1. Ziemniaki obierz, połowę ugotuj, odcedź, ostudź, drugą połowę zetrzyj na drobnych oczkach (na papkę).
  2. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę, starte ziemniaki odciśnij łyżką na boku miski, płyn odlej.
  3. Połącz ugotowane i starte ziemniaki, wbij jajko, dodaj obie mąki, wyrób na jednolitą masę.
  4. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż razem z cebulą aż dość mocno się zrumienią – jeśli boczek jest chudy i puścił mało tłuszczu, dodaj olej lub smalec.
  5. Dodaj kapustę kiszoną, wlej szklankę wody, duś pod przykryciem przez 25 minut – aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie.
  6. Z masy na kluski nabieraj łyżką niewielkie porcje i wrzucaj do gotującej się, osolonej, wody. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
  7. Kluski wyciągaj łyżką cedzakową, przełóż do kapusty, wymieszaj i podawaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj