Kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej

Niezwykle proste i smaczne danie, które można podać na obiad lub jako przekąskę, świetnie sprawdza się na imprezach w towarzystwie czegoś mocniejszego. W dodatku przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu, a lista składników bardzo krótka.

Przepis na kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej

Składniki:

  • 5-6 kiełbas śląskich lub podobnych,
  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • pieprz.

Jak zrobić kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej?

  1. Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju, dodaj kapustę, dopraw pieprzem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wlej 3/4 szklanki wody, duś przez około 20 minut aż prawie cała woda wyparuje.
  2. Kapustę wyłóż do naczynia żaroodpornego – wcześniej usuń ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Kiełbasę natnij w drobną kratkę, ułóż na kapuście.
  4. Zapiekaj w temp. 200 stopnie przez 15-20 minut – aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj