Kaszanka wegańska. Tylko roślinne składniki, wychodzi zaskakująco pyszna! PRZEPIS

Wygląda jak zwykła kaszanka i w smaku również bardzo ją przypomina, a jednocześnie jest w stu procentach roślinna. Ten przepis bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Na pewno jeszcze nieraz zrobimy kaszankę wegańską.

Przepis na kaszankę wegańską

Składniki:

  • Szklanka czarnej soczewicy (ewentualnie zielonej),
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 większa marchewka,
  • arkusze papieru ryżowego do sajgonek,
  • ciemny sos sojowy,
  • olej,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kaszankę wegańską?

  • Soczewicę zalej dwoma szklankami wody, posól, gotuj pod przykryciem aż wchłonie całą wodę i zmięknie.
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekany czosnek oraz startą marchewkę, wszystko lekko zrumień.
  • Dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw sosem sojowym, pieprzem oraz majerankiem.
  • Arkusze papieru ryżowego namocz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, na każdy nałóż dużą łyżkę farszu, zwiń ciasno, zakładając boki, aby nic nie wypadało.
  • Kaszanki obsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Rady:

  • Do kaszanki wegańskiej podaliśmy musztardę oraz prostą sałatkę z ogórków kiszonych według tego przepisu.
  • Razem z marchewką i czosnkiem do farszu można dodać też pokruszone tofu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj