Karp w sosie cebulowym. Będzie idealny na święta. PRZEPIS

Ryba najpierw jest usmażona, następnie krótko zapieczona w bardzo smakowitym sosie. Przepis, który świetnie sprawdzi się podczas świąt.

Przepis na karpia w sosie cebulowym

Składniki:

  • 1 filet z karpia o wadze około 600 gramów,
  • 3 duże cebule,
  • pół szklanki białego wina,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • mąka pszenna,
  • olej pół na pół z masłem,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić karpia w sosie cebulowym?

  1. Filet oczyść z łusek, odetnij płetwy, pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej.
  2. Karpia usmaż na mieszance oleju i masła na złoty kolor, zdejmik, odłóż.
  3. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut – cebula ma zmięknąć i lekko się zrumienić.
  4. Wlej wino, dodaj musztardę i natkę, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze chwilę, aby wino trochę odparowało.

    Gotowy sos cebulowy.
  5. Sos wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, na nim wyłóż kawałki karpia skórą do dołu.
  6. Piecz przez 15-20 minut w temp. 200 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj