Karkówka roladowa. Przepis na karkówkę wieprzową w pysznym sosie

Rozpływająca się w ustach karkówka zanurzona w aromatycznym sosie bardzo przypominającym ten spod tradycyjnych śląskich rolad. Przepis idealny na niedzielny albo świąteczny obiad.

Przepis na karkówkę w sosie roladowym

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej o grubości około 2 cm,
  • 2 cebule,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2-3 łyżeczki gładkiej musztardy,
  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku,
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić karkówkę w sosie roladowym?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż plastry karkówki.
  2. Cebulę drobno posiekaj, wsyp w puste miejsca pomiędzy kawałkami mięsa.
  3. Smaż przez około 5 minut, odwróć, smaż kolejne 5 minut.
  4. Mięso ułóż z boku patelni, cebulę posyp papryką w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem, dzięki temu nada sosowi więcej smaku i koloru.
  5. Wlej 2 szklanki wody, dodaj ogórki pokrojone w kostkę oraz musztardę, liście laurowe i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Mięso ponownie rozłóż, duś przez godzinę lub dłużej – aż karkówka zmięknie – uzupełniając wodę, która wyprawowała.
  7. Mąkę rozrób w niewielkiej ilości wody – dopilnuj, aby nie było grudek.
  8. Mięso wyjmij z sosu, wlej rozrobioną mąkę, od razu mieszając trzepaczką, zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, ponownie włóż mięso, wyłącz ogień i gotowe.

Rada: tak przygotowaną karkówkę podaliśmy z kluskami śląskimi zrobionymi według tego przepisu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj