Kaczka pieczona w całości. Wychodzi rumiana i soczysta. Doskonała na świąteczny albo niedzielny obiad

To bardzo prosty przepis, nie ma przy nim dużo pracy, a efekt zawsze zachwyca. Taką kaczkę przyrządzamy na specjalne okazje. Danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Przepis na kaczkę pieczoną w całości

Składniki:

  • Jedna sprawiona kaczka bez podrobów,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kaczkę pieczoną w całości?

  1. Kaczkę obficie oprósz solą na zewnątrz i wewnątrz oraz pieprzem, natrzyj dłońmi.
  2. Do środka włóż jedną obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz obrane i przekrojone ząbki czosnku.
  3. Kaczkę przed pieczeniem najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby się zamarynowała.
  4. Kaczkę umieść brytfance piersiami do dołu, obłóż wokół drugą pokrojoną na cząstki cebulą.
  5. Piecz w temp. 200 stopni przez godzinę, odkryj odwróć i piecz tym razem bez przykrycia jeszcze przez 1,5 godziny – aż kaczka ładnie się zrumieni.
  6. Podziel na porcje, podawaj z wytopionym w trakcie pieczenia tłuszczem własnym.

Do kaczki świetnie pasuje ta modra kapusta:

Ślonski łobiod: rolada, kluski, modro kapusta. Zrozumiesz, gdy spróbujesz [PRZEPIS]

Przepisy na dania mięsne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj