Jak zrobić krewetki? Możesz usmażyć je w cieście. Są chrupiące i obłędnie pyszne. PRZEPIS

Uwielbiamy krewetki smażone w cieście. Można podać je z różnymi sosami jako przekąskę. Z tego przepisu zawsze się udają, no i są takie pyszne… 

Przepis na krewetki smażone w cieście

Składniki:

  • 400 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze,
  • 1 jajko,
  • niecałe pół szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki kurkumy mielonej,
  • niecała płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić krewetki smażone w cieście?

  1. Jeśli krewetki są zamrożone, najpierw rozmroź je w temperaturze pokojowej, następnie przełóż na papierowy ręcznik i dokładnie osusz.
  2. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, kurkumę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj trzepaczką lub mikserem – powinno wyjść bardzo gęste ciasto.
  3. Krewetki najpierw obtocz w mące, następnie, trzymając za ogonki, zanurzaj w cieście.
  4. Smaż partiami na głębokim oleju przez 2-3 minuty – aż ciasto się zarumieni.
  5. Zdejmik na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po chwili podawaj z ulubionymi sosami.

Mamy też wiele innych przepisów na dania z krewetkami – zobacz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj