Jak długo gotować kukurydzę w kolbach? Kilka porad, aby zawsze wyszła idealna

Gotowanie kukurydzy w kolbach – niby nic trudnego, a jednak może zdarzyć się, że będziemy musieli obejść się smakiem, jeśli popełnimy proste błędy. Czasem ziarna za żadne skarby nie chcą zmięknąć albo są łykowate. Mamy dla was mini poradnik, jak tego uniknąć.

Jaki gatunek kukurydzy wybrać?

Najważniejsze to wybór odpowiedniego gatunku kukurydzy. Zdarzyło wam się przynieść kukurydzę z pola i próbować ją ugotować? Zapewne pozostawała twarda mimo długiego pobytu we wrzącej kąpieli. Najprawdopodobniej była to kukurydza pastewna, najczęściej uprawiana w Polsce, przeznaczona na produkcję pasz. Do przygotowania w domu zawsze sięgajmy po kukurydzę cukrową odpowiednią do gotowania w kolbach. Jeśli zaopatrzyliśmy się w sklepie lub na targowisku, zapewne taką właśnie mamy. To jednak jeszcze nie gwarancja sukcesu.

Świeża kukurydza cukrowa odpowiednia do gotowania w kolbach.

Kolby nie mogą być stare, gdyż ziarna utraciły wodę i również bardzo trudno będzie je ugotować. Należy zwrócić uwagę, czy liście otaczające kolbę pozostają zielone, a ziarna mają jasnożółty kolor, są pękate, miękkie, nie mają nalotu czy przebarwień. Jeśli taką właśnie kukurydzę trzymamy w ręku, będzie pyszna po ugotowaniu.

Jak ugotować kukurydzę?

Zaczynamy oczywiście od usunięcia liści i włókien. Odcinamy też wystający trzon. Kolby myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w garnku. Można przekroić na pół, jeśli się nie mieszczą. Zalewamy wodą, przykrywamy i stawiamy na palniku. Niektórzy dodają cukier, oczywiście możesz to zrobić, według nas jednak ziarna mają wystarczająco dużo naturalnej słodyczy. Nigdy natomiast nie gotuj kukurydzy w osolonej wodzie, gdyż może to sprawić, że ziarna nie zmiękną.

Gotujące się kolby kukurydzy. Ważne, żeby luźno mieściły się w garnku i mogły swobodnie obracać.

Kukurydzę gotujemy przez 15 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Po wyjęciu z garnka wystarczy oprószyć ją solą i już można Zajadać. My często kładziemy na kolbach odrobinę masła, które rozpuszczając się, wnika pomiędzy ziarna. Taka kukurydza jest po prostu nieziemsko smaczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj