Hummus guacamole. Pyszne połącznie arabskiej pasty z meksykańskim sosem. PRZEPIS

Choć to dwie różne historie kulinarne, łączy je kumin, czosnek i sok z cytryny. Hummus, tradycyjna arabska pasta z ciecierzycy i guacamole, słynny meksykański dip z awokado. Okazuje się, że razem tworzą coś wspaniałego. Przed wami hummus guacamole.

Przepis na hummus guacamole

Składniki:

  • 400 gramów ugotowanej, odsączonej ciecierzycy,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 papryczka chili,
  • łyżka pasty tahini,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić hummus guacamole?

  1. Awokado wydrąż, miąższ pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj, papryczkę pokrój w plasterki, przełóż do miksera.
  2. Dodaj ciecierzycę, sok z cytryny, oliwę, pastę tahini, 3 łyżki wody oraz wszystkie przyprawy.
  3. Miksuj aż powstanie gładka pasta – można to zrobić porcjami.
  4. Gotową pastę przełóż do miseczek, można polać oliwą oraz posypać papryką mieloną i kuminem.

Przepisy wegetariańskie i wegańskie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj