Hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo. Do zrobienia na jednej patelni. PRZEPIS

W tym daniu rumiane kawałki kurczaka łączą się z pikantną kiełbasą chorizo i warzywami. Jest świetne na szybki obiad. W dodatku robi się je na jednej patelni.

Przepis na hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka,
  • pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (około 250 gramów),
  • 2 większe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryki,
  • 2 garście zielonych oliwek,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo?

  1. Pałki z kurczaka oprósz solą i pieprzem, najlepiej odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wyłóż pałki z kurczaka, smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, obracając na każdą ze stron – smażenie powinno zająć minimum 15 minut, aby mięso doszło w środku. Kurczaka zdejmij, pozostawiając na patelni jak najwięcej tłuszczu.
  3. Teraz na patelnię wrzuć kiełbasę chorizo pokrojoną w plasterki, smaż chwilę, dodaj cebulę pokrojoną w pióra, paprykę pokrojoną w paseczki, smaż razem, często mieszając, przez około 10 minut, pod koniec dodaj również posiekany czosnek i oliwki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. Ponownie włóż pałki z kurczaka, wszystko smaż nadal kolejne 5 minut, często, ale delikatnie mieszając. Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki.

Rada: kurczaka podaliśmy z gotowaną soczewicą, ale równie dobrze mogą być to gotowane, pieczone lub smażone ziemniaki czy ryż.

Polecamy też nasz przepis na hiszpańską fasolkę:

Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj