Hiszpańska paella. Cała patelnia pysznego jedzenia. Jak zrobić paellę? PRZEPIS

Żeby zrobić naszą pierwszą paellę, a było to dobrych kila lat temu, naprawdę długo naszukaliśmy się dobrych przepisów. Nie jest to tylko ryż wymieszany z dodatkami. Paellę robi się uważnie i pieczołowicie. Tu liczy się każdy detal. Ważny jest nawet odpowiedni rodzaj patelni. Nasz przepis solidnie dopracowywaliśmy i dziś z przyjemnością chcemy się nim z wami podzielić.

Paella występuje w niezliczonych odmianach. To danie pochodzące z Walencji można przygotować w różnych zestawieniach ryb i owoców morza, mięsa i oczywiście warzyw – dzisiaj zrobimy jedną z często spotykanych odmian z kurczakiem, krewetkami i chorizo.  Niezmienny jest ryż i oczywiście szafran, bez którego paella nie może się obejść. Najlepiej przygotować ją na tradycyjnej stalowej patelni z uszami i w niej podać na stół. Jeśli takiej nie macie, po prostu weźcie inną głęboką patelnię i cieszcie się gotowaniem.

Przepis na hiszpańską paellę

Składniki:

  • 250 gramów ryżu do paelli – średnioziarnistego
  • 2,5 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • Garść mrożonego groszku
  • 6 pałek z kurczaka
  • 200 gramów krewetek – tym razem wykorzystaliśmy już obrane, jednak w pancerzach byłyby jeszcze lepsze
  • 100 gramów kiełbasy chorizo
  • Szczypta szafranu, sól, pieprz
  • Oliwa
  • Cytryna do skropienia gotowej paelli

Jak zrobić hiszpańską paellę?

  • Kurczaka natrzyj solą i zostaw na chwilę do zamarynowania
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, dobrze obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony – łącznie przez około 10 minut – zdejmij i odłóż.
  • Teraz przesmaż krewetki i chorizo pokrojone w plasterki – krótko, przez 2 minuty – przełóż do kurczaka.
  • Do gorącego bulionu dodaj szafran, poczekaj, aż zabarwi się na głęboko pomarańczowy kolor.
  • Na patelnię dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż 3 minuty, wsyp ryż, wymieszaj, aby połączył się z tłuszczem, wlej bulion, gotuj, często mieszając przez około 10 minut – aż prawie cały zostanie wchłonięty przez ryż.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i rozmrożony groszek, wymieszaj, na ryżu rozłóż kurczaka, krewetki i chorizo, lekko je w niego wetknij, zmniejsz ogień na minimalny, patelnię przykryj, po 3-4 minutach wyłącz ogień i pozostaw paellę bez odkrywania na około 10 minut.
  • Od razu nakładaj, każdą porcję skrop sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj