Gulasz z fasolą. Przepis na niezwykle smaczne i pożywne danie jednogarnkowe.

W tym gulaszu oprócz mięsa jest także fasola. Dzięki temu wychodzi nie tylko niezwykle smaczny, ale jest też bardzo pożywny. Od początku do końca robiony w jednym garnku.

Przepis na gulasz z fasolą

Składniki:

  • 500 gramów suszonej fasoli „Piękny Jaś”,
  • 1,2 kilogramowy kawałek łopatki lub karkówki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić gulasz z fasolą?

  1. Fasolę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej.
  2. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso pokrojone w sporą kostkę, smaż bez ruszania przez kilka minut, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż, teraz już często mieszając, do zrumienienia – najpierw trzeba odparować wodę, którą puści mięso.
  3. Dodaj posiekany czosnek.
  4. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj.
  5. Duś pod przykryciem przez godzinę, dodaj fasolę, paprykę pokrojoną w paseczki i jeszcze jedną szklankę wody, duś koleje 30-40 minut – aż fasola zmięknie. Jeśli trzeba uzupełnij wodę w trakcie gotowania.
  6. Dodaj pomidory wraz z zalewą, wymieszaj, duś jeszcze 10 minut. Danie powinno mieć konsystencję podobną do fasolki po bretońsku, w razie potrzeby uzupełnij wodę.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę i raz jeszcze wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj