Grzyby w śmietanie. Pyszne danie ze świeżymi grzybami według tradycyjnego przepisu

Można je podać tylko z bagietką lub jako dodatek do kaszy i mięs. Grzyby w śmietanie to tradycyjny przepis kuchni polskiej, które w wielu domach, szczególnie jeśli w rodzinie jest zapalony zbieracz, podaje się od pokoleń. Zawsze smakują doskonale.

Przepis na grzyby w śmietanie

Składniki:

  • Około 400 gramów świeżych grzybów leśnych – tym razem wykorzystaliśmy podgrzybki,
  • 1 większa cebula,
  • 400 ml dobrej kwaśniej śmietany,
  • 200 ml mleka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • olej pół na pół z masłem,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić grzyby w śmietanie?

  • Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i masła, lekko zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
  • Grzyby oczyść, przepłucz i osusz, małe pozostaw w całości, większe pokrój na dwie lub trzy części, dodaj do zeszklonej cebuli.
  • Smaż wszystko, często mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  • Teraz na patelnię wlej śmietanę i mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zagotuj.
  • Gotuj często mieszając jeszcze 2-3 minuty, dodaj drobno posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.

Polecamy też nasz przepis na tradycyjny sos grzybowy:

Najpyszniejszy sos grzybowy. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj