Góralska kwaśnica. Autentyczny przepis z tatrzańskiego domu

Ten przepis dała nam znajoma, która rodzinny dom ma „pod samiuśkimi Tarami”, choć sama od kilku lat mieszka w dużym mieście. Tak kwaśnicę gotuje jej mama, jest to zupa niezwykle prosta, a zarazem pokrzepiająca i pyszna.

Przepis na góralską kwaśnicę

Składniki: pół kilograma wędzonych żeberek wieprzowych, 800 gramów dobrej kapusty kiszonej, szklanka soku z kapusty kiszonej, 1 cebula, 5-6 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić góralską kwaśnicę?

  • Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją do dużego garnka, zrumień na sucho.
  • Dodaj żeberka pokrojone w mniejsze kawałki, pokrojoną kapustę, sok (kwaśnica musi być kwaśna), wlej wodę do wysokości 3/4 garnka.
  • Zagotuj, dodaj liście laurowe, dopraw pieprzem i solą.
  • Gotuj pod przykryciem przez godzinę.
  • W międzyczasie obierz ziemniaki, przekrój na pół i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
  • Dodaj razem z wodą do ugotowanej kwaśnicy, wymieszaj, wyłącz ogień i zostaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
  • Kwaśnicę rozlewaj do miseczek, nakładając kawałek żeberka i ziemniaka do każdej porcji.

Rada: kwaśnica, podobnie ja bigos, jest najlepsza po odgrzaniu.

5 KOMENTARZE

    • pewnie że tak, kwaśnica to bieda-zupa, jak się gotowało kapustę, to szkoda było wylać wodę spod niej, brało się resztki mięsa , najczęściej z barana, bo takie mieli, jakieś podwędzone kości, żebra i na tym gotowali zupę, do tego kartofle i już

  1. Polecam ugotować kapustę osobno, bo jak wiadomo kwas powoduje że mieso jest twarde! Ew. dodac do już ugotowanych żeberek kapustę i gotować ok 30 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj