Gołąbki ziemniaczane. Niesamowicie smaczne, a porcja to mniej niż 5 zł na osobę. PRZEPIS

Pysznie i bardzo oszczędnie. Znajoma opowiedziała nam o bardzo ciekawym daniu, które jadła w górach. Z pozoru przypominały zwykłe gołąbki, po rozkrojeniu okazało się jednak, że kryją farsz ziemniaczany. Kierując się jej wskazówkami, zrobiliśmy dokładnie takie. To rzeczywiście jest niesamowicie smaczne. Dodatkowo porcja wychodzi za mniej niż 5 zł na osobę.

Przepis na gołąbki ziemniaczane

Składniki:

  • Około 1,5 kg ziemniaków,
  • 500 gramów wędzonego boczku,
  • 3 duże cebule,
  • średnia główka kapusty,
  • 250 gramów kapusty kiszonej,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić gołąbki ziemniaczane?

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, przesmaż aż puści tłuszcz i zacznie się rumienić, dorzuć drobno posiekaną cebulę, smaż całość do wyraźnego zrumieniania.
  3. Ziemniaki utłucz, dodaj przesmażony boczek z cebulą, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

    Przesmażony boczek z cebulą dodany do utłuczonych ziemniaków.
  4. Główkę kapusty obgotuj, ściągnij liście, czynność powtarzaj aż zgromadzisz około 12 dużych liści bez dziur. Pozostałą kapustę można zużyć na przykład do przygotowania zupy lub przygotować podwójną ilość farszu i wykonać więcej gołąbków.
  5. Ze sparzonych liści zetnij wierzchnią część nerwu, co ułatwi zawijanie.
  6. Na liście nakładaj farsz, zwijaj ciasno, po bokach robiąc zakładkę.

    Nałożony farsz przed zwinięciem w liścia kapusty.
  7. Kapustę kiszoną wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Połowę wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, wyłóż gołąbki, przykryj resztą kapusty. Wlej 3/4 szklanki wody.
  8. Naczynie szczelnie przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
  9. Piecz w temp. 190 stopni przez godzinę, następnie odkryj, zwiększ temperaturę do 200 stopni, piecz jeszcze 20-30 minut, aż kapusta się zrumieni.

Wypróbuj też nasz przepis na oszukane gołąbki:

Fałszywe gołąbki są naprawdę pyszne. Przepis bez zawijania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj