Gołąbki tradycyjne z farszem z ryżu i mięsa mielonego podane z sosem pomidorowym

Nic nie przebije smaku tradycyjnych gołąbków z farszem ryżowo-mięsnym, które podawane są z sosem pomidorowym. Choć lubię też i często robię inne odmiany, na przykład z różnymi kaszami, to właśnie klasyka zawsze będzie na pierwszym miejscu. Oto mój ulubiony przepis.

Przepis na klasyczne gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty – im bardziej płaska, tym lepsza, gdyż ma więcej dużych liści.
  • 400 gramów białego ryżu,
  • 1 kilogram mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowego,
  • 4 duże cebule,
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • olej,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

– Składniki na około 15 gołąbków.

Jak zrobić klasyczne gołąbki?

  1. W garnku, który zmieści kapustę, wlej wodę do 1/3 pojemności i zagotuj. Włóż kapustę, parz prze 5 minut, odwróć, parz kolejne 5 minut, kapustę wyjmij, liście odkrój u nasady i zdejmij te, które zmiękły. Powtarzaj aż do zdjęcia wszystkich większych liści. Z liści zetnij wierzchnią część nerwu, aby łatwiej się zawijały.
  2. Ryż ugotuj na półtwardo, odcedź.
  3. Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju, dodaj do przestudzonego ryżu.
  4. Dodaj również mięso mielone, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie dłońmi.
  5. Na każdy liść nakładaj dużą łyżkę farszu, zwijaj ciasno, robiąc zakładkę po bokach.
  6. Na dnie garnka wyłóż warstwę liści, które pozostały, układaj gołąbki warstwowo – bardzo ciasno, aby w garnku pozostało jak najmniej miejsca. Pomiędzy warstwy dodawaj po kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego.
  7. Wlej tyle wody, aby niemal przykryć gołąbki, dopraw solą (płaska łyżeczka powinna wystarczyć), duś na małym ogniu przez godzinę po zagotowaniu.
  8. Gołąbki ostrożnie przełóż do innego naczynia, wywar zlej do mniejszego garnka.
  9. Do wywaru dodaj passatę, zagotuj.
  10. Mąkę rozrób w 3/4 szklanki wody, dodaj do gotującego się wywaru, od razu mieszając, ponownie zagotuj.
  11. Gołąbki podawaj z sosem pomidorowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj