Frykadelki. Te małe okrągłe kotleciki z serem w środku są po prostu przepyszne! PRZEPIS

My mamy nasze mielone, w Niemczech czy Danii robi się Frikadelle, czyli po prostu frykadelki. Pod tą nazwą, choć rzadziej, występują one też w kuchni polskiej. To po prostu małe okrągłe kotleciki, które skrywają w sobie ciągnący się ser. Tak pyszne, że po zjedzeniu jednego zaraz sięga się po drugiego.

Przepis na frykadelki

Składniki:

  • Kilogram mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowe,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • około 200 gramów sera żółtego w kawałku,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić frykadelki?

  1. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oleju.
  2. Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i zrumienioną cebulę, a także pieprz oraz sól.
  3. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
  4. Ser pokrój w kostkę 1,5 na 1,5 cm.
  5. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, spłaszcz, połóż kostkę sera i zlep w kulkę wielkości piłeczki do ping-ponga.

    Frykadelki podczas smażenia.
  6. Frykadelki smaż na oleju, obracając, przez około 10 minut. W trakcie smażenia można przykryć na około 3 minuty, aby temperatura na pewno dotarła do środka.
  7. Zrumienione frykadelki zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a po chwili podawaj.

Rada: do frykadelek świetnie pasują ziemniaki, frytki i najróżniejsze sałatki.

Polecamy też nasz przepis na kotlety mielone:

Kotlety mielone, które naprawdę nam smakują. Tak robimy je w naszej kuchni. WIDEO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj