Francuska zupa cebulowa zapiekana z grzanką serową. Najlepszy klasyczny przepis

Tę zupę gotujemy od lat, a dopiero ostatnio zorientowaliśmy się, że jakimś cudem nie podzieliliśmy się jeszcze z wami przepisem. Najwyższa pora to zmienić. Przed wami nasza ulubiona francuska zupa cebulowa z grzanką serową.

Przepis na francuską zupę cebulową

Składniki:

  • 1 litr wywaru z kurczaka przygotowanego z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (zrobionego na przykład na ćwiartce lub porcji rosołowej) ,
  • 6 dużych cebul,
  • ćwierć kostki masła,
  • szklanka wytrawnego białego wina,
  • tymianek suszony,
  • sól, pieprz.
  • kromki bagietki,
  • starty ser żółty,

Jak zrobić francuską zupę cebulową?

  1. Cebulę pokrój w pióra.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, wymieszaj, zmniejsz ogień na minimalny, przykryj. Smaż tak, jednocześnie dusząc, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut – cebula ma się skarmelizować, zmięknie i będzie lekko rumiana.
  3. Do cebuli wlej wino, zwiększ ogień, gotuj, teraz już bez przykrycia, aż większość wina wyparuje.

    Skarmelizowana cebula gotowa do połączenia z zupą.
  4. Zawartość patelni przełóż do gotującego się bulionu, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut.
  5. Zupę rozlej do miseczek, na każdej ułóż kromkę bagietki, którą posyp startym serem.
  6. Miseczki wstaw do piekarnika pod górną grzałkę z włączoną funkcją grill, zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.

Rady:

  1. Pamiętaj, aby użyć miseczek, którym nie zaszkodzi wysoka temperatura w piekarniku.
  2. Jeśli zapieczenie zupy w miseczkach sprawia ci trudność, po prostu zapiecz same grzanki, a potem wyłóż na rozlanej do miseczek zupie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

 Przepisy na zupy 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj