Flaki po warszawsku. Tradycyjny przepis na pyszne flaki wołowe z pulpecikami

Jest to przepis, który można znaleźć w starych książkach kucharskich. Te flaczki są wyjątkowe, bo na talerzu można znaleźć też małe pulpeciki. Bardzo dobrze doprawione. Danie, które z pewnością docenią miłośnicy tradycyjnych smaków.

Przepis na flaki po warszawsku

Składniki:

  • 500 gramów oczyszczonych, pokrojonych w paseczki i obgotowanych flaków wołowych. Żeby uprościć sprawę, kupujemy flaki już sprawione. Przeczytaj informację na opakowaniu, w zależności od producenta, są gotowe do użycia lub trzeba je jeszcze obgotować i wylać wodę.
  • około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej,
  • 500 gramów mięsa mielonego – w oryginalnym przepisie jest cielęcina, ale my użyliśmy wieprzowiny,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić flaki po warszawsku?

  1. W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę, lekko ją zrumień, wsyp mąkę i od razu dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę.
  2. Wlej wywar, od razu intensywnie mieszając trzepaczką. Dodaj flaki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Dodaj także wszystkie przyprawy – nie żałuj zwłaszcza majeranku.
  3. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę lub dłużej – aż flaki zmiękną.
  4.  W tym czasie czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi nożna. Można to zrobić to także w moździerzu.
  5. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę, następnie zwilżonymi dłońmi formuj małe pulpety.
  6. Pastę czosnkowo-imbirową i pulpeciki dodaj do garnka na około 15 minut przed końcem gotowania.
  7. Flaczki podawaj z pieczywem.

Wypróbuj także nasz przepis na flaczki z boczniaków:

Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj