Filet w panierce, surówka z kiszonej kapusty i ziemniaki, czyli najlepszy piątkowy obiad z rybą. PRZEPIS

Są takie domowe obiadki, które zawsze zjadamy ze smakiem. W piątek na przykład, który zgodnie z tradycją dla wielu osób jest dniem postnym, filet w panierce z bułki tartej, surówka z kiszonej kapusty i gotowane ziemniaki, to pyszna klasyka przygotowywana w polskich domach od morza aż po Tatry. Najbardziej lubimy zrobioną poniższego przepisu.

Piątkowy obiad z rybą w panierce, surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami

Składniki:

  • 2 większe lub 4 mniejsze kawałki fileta z ryby morskiej – dorsz, mintaj, morszczuk.
  • mąka pszenna, jajko, bułka tarta do panierowania,
  • 300 gramów kapusty kiszonej,
  • pół cebuli,
  • 1 średnia marchewka,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • płaska łyżeczka cukru, sól, pieprz.

– Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić piątkowy obiad z rybą?

  1. Kapustę kiszoną odciśnij, przełóż miski, dodaj drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki oleju, cukier, dopraw pieprzem, wymieszaj – przepis na tę surówkę znajdziesz także tutaj.
  2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, utłucz, dodaj masło, wymieszaj.
  3. Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju przez około 3 minuty z każdej strony – na ciemnozłoty kolor. Przepis na rybę smażoną w panierce znajdziesz u nas także tutaj.
  4. Na talerzu ułóż rybę, surówkę i ziemniaki, od razu podawaj.

 

Przepisy na ryby 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj