Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym z boczkiem. Keto carbonara

Świetny sposób na przyrządzenie fasolki szparagowej. To danie, które na pewno docenią osoby na diecie keto lub po prostu ograniczające węglowodany. Przypomina trochę włoską carbonarę, ale zamiast makaronu jest właśnie fasolka. A nade wszystko jest to po prostu wyjątkowo pyszne danie.

Składniki: 

  • 400 gramów żółtej fasolki szparagowej,
  • 300 gramów boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc,
  • duża garść startego sera dojrzewającego – na przykład parmezanu,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić fasolkę w sosie śmietanowym z boczkiem?

  1. Fasolkę umyj, odetnij końcówkę z łodyżką, gotuj pod przykryciem przez około 10-12 minut – aż zmięknie, ale nadal pozostanie jędrna. Odcedź.
  2. Na głębokiej patelni przesmaż boczek pokrojony w małą kostkę, gdy wytopi się z niego tłuszcz (jeśli jest bardzo chudy, można wlać trochę oleju), dorzuć drobno posiekaną cebulę i wszystko zrumień. Na koniec dodaj też drobno posiekany czosnek.
  3. Wlej śmietankę, gotuj przez 3 minuty – sos zacznie nabierać kremowej konsystencji.
  4. Dorzuć ser, gotuj, mieszając, jeszcze przez minutę, dopraw solą i pieprzem.
  5. Do sosu włóż fasolkę, wymieszaj i podawaj – już na talerzach można posypać dodatkowym serem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj