Fasolka szparagowa cała oblepiona chrupiącą bułką tartą. Taką lubimy najbardziej. PRZEPIS

Ludzie dzielą się na takich, którzy fasolkę szparagową polewają bułką tartą zrumienioną na maśle, i takich, którzy lubią, gdy strączki całe są nią oblepione. Zdecydowanie zaliczamy się do tych drugich. Dzisiaj pokażemy wam naszą ulubioną wersję tego dania.

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą

Składniki:

  • Około 500 gramów żółtej fasolki szparagowej,
  • 1/3 kostki masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • Sól.

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą

  • Zacznij od umycia fasolki i odcięcia końcówek.
  • Fasolkę przełóż do garnka, zalej zimną wodą tak, aby strączki lekko wystawały ponad powierzchnię, następnie przykryj, zagotuj i trzymaj pod przykryciem około 12 minut – fasolka powinna być miękka, ale nadal jędrna.
  • Ugotowaną fasolkę odcedź.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę, smaż przez minutę prawie cały czas mieszając, dodaj fasolkę, oprósz solą i delikatnie przekładając trzymaj na ogniu kolejną minutę. Fasolka oblepi się bułką. Podawaj od razu.

Rada: tak przyrządzoną fasolkę szparagową można podać jako samodzielne danie warzywne lub jako dodatek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj