Fasolka po bretońsku. Przepis wideo

Jest niezwykle aromatyczna i pożywna.  Fasolkę po bretońsku przygotowuję tradycyjnie, od siebie doprawiam jednak mieloną wędzoną papryką i cząbrem. Doskonałe danie jednogarnkowe. Przygotowałem film, gdzie robię wszystko krok po kroku.

Przepis wideo na fasolkę po bretońsku

Składniki:

    • 500 gramów namoczonej białej fasoli – im większe ziarna, tym lepsze,
    • 3 kiełbasy śląskie,
    • 200 gramów boczku wędzonego,
    • 3 średnie cebule,
    • 1 większa marchewka,
    • 1 mała papryka czerwona,
    • 700 ml passaty,
    • olej,
    • łyżka papryki wędzonej mielonej,
    • cząber suszony,
    • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pierz.

 Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

      1. Fasolę przepłucz, przełóż do garnka, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotuj pod przykryciem przez około 45 minut – aż fasola zmięknie, ale pozostanie lekko twardawa. Pod koniec dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.
      2. Boczek pokrój w małą kostkę, przesmaż na odrobinie oleju, dorzuć posiekaną cebulę i lekko zrumień.
      3. Dodaj paprykę pokrojoną w malutką kostkę, drobno posiekany czosnek, smaż chwilę, oprósz papryką wędzoną i wymieszaj.
      4. Na patelnię wlej trochę wywaru z gotującej się fasolki, wymieszaj, przełóż wszystko do garnka.
      5. Wlej passatę, butelkę napełnij do 3/4 wodą, przepłucz i również wlej do garnka.
      6. Dopraw cząbrem, pieprzem i solą, gotuj jeszcze przez około 20 minut – aż fasola zupełnie zmięknie.

Rada: fasolę podawaj z pieczywem, już na talerzach można posypać posiekaną natką.

Wypróbuj też mój przepis na fasolkę wegańską:

Bez mięsa, a smak ten sam. Wege fasolka po bretońsku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj