Fasola z kapustą i grzybami

Groch z kapustą wszyscy znamy bardzo dobrze, podobnie można przyrządzić fasolę. Nie znałem tego dania do czasu, gdy kilka lat temu zostałem nim poczęstowany podczas świąt. Jest tak smaczne, że jesienią i zimą robię je też bez okazji.

Przepis na fasolę z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500 gramów namoczonej białej fasoli,
  • 500  gramów kapusty kiszonej,
  • 20 gramów suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić fasolę z kapustą i grzybami?

  1. Fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie – na koniec w garnku powinno jej pozostać około pół szklanki.
  2. Grzyby zalej szklanką gorącej wody, zostaw na pół godziny, aby się namoczyły.
  3. W drugim garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i zrumień.
  4. Dodaj kapustę kiszoną, namoczone grzyby razem z wodą, wlej szklankę wody, dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut – aż kapusta zmięknie. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować.
  5. Dodaj fasolę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, jeszcze przez około 10 minut.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj