Fajitas z kurczakiem. Proste i szybkie do przyrządzenia danie meksykańskie. PRZEPIS

Miałem w lodówce kilka papryk w różnych kolorach i tak przypomniałem sobie o przepisie na meksykańskie fajitas. Resztę składników też znalazłem, dokupiłem tylko piersi z kurczaka i 20 minut później miałem całą patelnię pysznego jedzenie.

Przepis na fajitas z kurczakiem

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 3 słodkie papryki – najlepiej w różnych kolorach,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego – to oczywiście nie meksykański składnik, ale świetnie pasuje,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • łyżka papryki mielonej,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić meksykańskie fajitas z kurczakiem?

  1. Piersi przekrój wzdłuż na dwa płaty, oprósz kuminem, papryką, solą i pieprzem, skrop także 3 łyżkami oleju. Mięso natrzyj – jeśli masz czas, można odstawić na pół godziny, aby trochę się zamarynowało.
  2. Piersi smaż na suchej patelni przez około 4 minuty z każdej strony, zdejmij, pokrój w paseczki.
    Piersi podczas smażenia.

    Mięso pokrojone w paseczki.
  3. Na tę samą patelnię wlej trochę oleju, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paseczki, często mieszając, przez około 7 minut.
  4. Dodaj posiekany czosnek, oprósz odrobiną papryki mielonej, dodaj sos sojowy, dopraw solą (jeśli trzeba) i pieprzem, smaż jeszcze minutę.
  5. Teraz na patelnię wrzuć pokrojone piersi, delikatnie wymieszaj i od razu podawaj.

Rady:

  • Do fajitas można dodać też świeże chili.
  • Tak przygotowane fajitas tym razem podałem w kieszonkach tacos – tu przepis.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj