Drobno krojona sałatka z ciecierzycą. PRZEPIS

Wielkość ma znaczenie… Dobrze udowadnia to przepis na tę sałatkę. Warzywa zostały bardzo drobno pokrojone, dzięki czemu je się ją bardzo przyjemnie. Dodatek ciecierzycy sprawia zaś, że jest bardzo sycąca. Może być nawet samodzielnym posiłkiem.

Przepis na drobno krojoną sałatkę z ciecierzycą

Składniki:

  • 200 gramów suchej ciecierzycy lub 1 puszka już ugotowanej,
  • 1 mała papryka zielona,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 ogórek długi,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 garści pomidorków koktajlowych,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić drobno krojoną sałatkę z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę zalej wodą, mocz przez 12 godzin, zmień wodę, gotuj pod przykryciem do miękkości – przez około godzinę. Odcedź.
  2. Cebulę drobno posiekaj, ogórka obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo pokrój paprykę, pomidorki pokrój na pół. Wszystko przełóż do miski.
  3. Dodaj posiekaną pietruszkę i ostudzoną ciecierzycę, dodaj sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Sałatka jest najlepsza podana od razu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj