Dostaliśmy dużo pomidorów, zrobiliśmy z nich pyszną zupę. Przepis na zupę ze świeżych pomidorów

To czas, gdy często jesteśmy obdarowywani warzywami i owocami, które obrodziły na działkach i w ogrodach. Niedawno były to jabłka, zrobiliśmy z nich domowym kompot, a teraz dojrzałe pomidory, które zamieniliśmy w pyszną zupę.

Przepis na zupę ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • Litr wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce z kurczaka lub porcji rosołowej. Może być też rosół, który został z poprzedniego dnia.
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • do podania opcjonalnie serek mascarpone.

Jak zrobić zupę ze świeżych pomidorów?

  1. W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy, zeszklij na niej posiekaną cebulę, pod koniec dodaj także posiekany czosnek.
  2. Pomidory zalej wrzątkiem, zostaw na minutę, po czym zdejmij skórkę, włóż do garnka, rozdrobnij łopatką.
  3. Do garnka wlej bulion, zagotuj, gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, po czym zupę zmiksuj przy pomocy blendera.
  4. Do zupy dodaj garść liści świeżej bazylii, dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozlej na talerze, udekoruj listkami świeżej bazylii, można dodać po pół łyżki serka mascarpone na porcję, który w trakcie jedzenia bardzo fajnie będzie łączył się z zupą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj