Domowy chleb tostowy. Super do zapiekania, ale zwykłe kanapki z nim też smakują świetnie. PRZEPIS

Lekki i puszysty pszenny chleb jest najlepszy do wszelkiego rodzaju tostów. W sklepach trudno jednak znaleźć dobry wypiek, dlatego co jakiś czas robimy go sami i wychodzi cudowny. Równie dobrze sprawdza się też do zwykłych kanapek.

Przepis na domowy chleb tostowy 

Składniki:

  • 550 gramów mąki pszennej,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka (250 ml),
  • 2 łyżki oleju,
  • płaska łyżeczka sody,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Jak zrobić domowy chleb tostowy?

  1. Do miseczki wlej mleko, wkrusz drożdże, dodaj cukier, wlej także olej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, sól, wymieszaj.
  3. Wlej mleko z drożdżami, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut – aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
  4. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, zostaw na 2 godziny.
  5. Następnie ciasto wyjmij, krótko wyrób, uformuj bochenek, który włóż do prostokątnej foremki o długości 25-30 cm. Przykryj, zostaw na kolejne pół godziny.
  6. Po tym czasie włóż foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz na środkowej półce przez 25-30 minut, do chwili, aż chleb ładnie się przyrumieni.
  7. Chleb wyjmij, przestudź przed pokrojeniem.

Z domowym chlebem tostowym można zrobić na przykład świetne angielskie kanapki BLT:

Angielska kanapka BLT z bekonem, sałatą i pomidorem. Klasyk, który zawsze smakuje świetnie. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj