Dlaczego świeże ogórki pakowane są w folię? Producenci mają konkretny powód

Ogórki to bardzo popularne warzywa. W sklepach dostępne są w różnych postaciach i gatunkach. Gdy są świeże, często zdarza się, że producenci szczelnie pakują je w folię. Oczywiście nie robią tego bez powodu.

O ile ogórki gruntowe, te mniejsze z chropowatą skórką sprzedane są po prostu luzem, ogórki długie, tak zwane szklarniowe, bardzo często szczelnie zapakowane są w folię. W przeważnie są to warzywa z importu. Od chwili zbioru pokonały więc długą drogę, zachowując przy tym pierwszą świeżość. Folia ma tu ważną rolę.

Ogórki to warzywo, które w zdecydowanej większości składa się z wody. Inaczej jednak niż na przykład podobny pod tym względem arbuz, mają one cienką skórkę. Stosunkowo łatwo przenika przez nie wilgoć. Ogórek pozostawiony na wolnym powietrzu, wraz z utratą wody, może szybko pomarszczyć się i zwiotczeć. Folia spowalnia ten proces i to najważniejszy powód decydujący o tym, że producenci owijają nią te warzywa.

Delikatna skórka jest również podatna na uszkodzenia mechaniczne. Folia w pewnym stopniu temu zapobiega. Ogórek jest również mniej narażone na złamanie.

Już w domu ogórki warto rozpakować, aby pozwolić im „oddychać”. Brak tlenu i podwyższona temperatura mogą przyczynić się przekształcenia związków azotu używanych do nawożenia w niekorzystne dla naszego zdrowia azotyny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj