Czy młode buraczki z botwinki trzeba obierać? Skórka jest tak delikatna, że nawet jej nie poczujesz

Wiosna to kulinarny sezon na botwinkę, czyli młode buraki wraz z łodygami i liśćmi. Spotkaliśmy się już z przepisami, w których zalecane było, by przed gotowaniem obrać je ze skórki. Jest to nie tylko kłopotliwe, czasem ze względu na wielkość buraczków wręcz niemożliwe, ale też zupełnie zbędne.

Botwinka zaczyna pojawiać się w sklepach już w kwietniu, jest jednak wtedy jeszcze dość licha, a buraczki ledwo rozwinięte. Dlatego lepiej odczekać kilka tygodni i dać im podrosnąć. W czerwcu zazwyczaj korzenie są już ładnie uformowane. Wówczas zaczyna się najlepszy czas na przygotowanie potraw z botwinki, których w kuchni polskiej jest naprawdę dużo, na czele ze wszelkiego rodzaju barszczami.

Jak przygotować botwinkę? To młode i delikatne warzywo nie wymaga długiego gotowania. Buraczków nie trzeba obierać, wystarczy bardzo dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych drobinek ziemi, później pokroić w plasterki i ugotować – kilka minut i będą miękkie. Łodygi i liście natomiast gotujemy jeszcze krócej. Można również jeść na surowo na przykład w sałatkach.

Jeśli szukasz pomysłów na dania z botwinką, mamy kilka sprawdzonych przepisów – zobacz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj