Curry kartoflanka. Wyrazista, rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa wegańska. PRZEPIS

Pogoda taka, że postanowiliśmy ugotować coś rozgrzewającego i sycącego, ale bez mięsa. Tak przypomnieliśmy sobie o świetnym przepisie na kartoflankę curry. Pyszna jest ta zupa i w 100 procentach roślinna.

Przepis na curry kartoflankę

Składniki:

  • 2  średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • około 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • dwie garści czerwonej soczewicy,
  • 200 ml mleka kokosowego (pół standardowej puszki),
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (kupując, zwróć uwagę na stopień ostrości, w tym przepisie użyliśmy łagodnej),
  • pęczek natki pietruszki,
  • olej.

*Składniki na 3-4 porcje.

Jak zrobić curry kartoflankę?

  • W średnik garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę.
  • Czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj, oprósz solą i rozetrzyj na pastę w moździerzu lub na desce przy pomocy noża. Dodaj do cebuli, smaż jeszcze chwilę.
  • Wsyp soczewicę, dodaj pastę curry, dokładnie wszystko wymieszaj, wlej około litra wody, gotuj przez 10 minut, wrzuć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, gotuj jeszcze około 7 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Do zupy wlej mleko kokosowe, wymieszaj, dopraw solą i gotuj jeszcze minutę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Rada: zupę podaliśmy z plasterkami zielonej papryczki chili.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj