Coraz gorsza sytuacja w gastronomii. Nawet 80 procent lokali może być w złej sytuacji finansowej

Szalejąca inflacja potężnie uderza w gastronomię. Jak wynika z opublikowanego właśnie raportu, nawet 80 procent lokali ma problemy finansowe. Przyczyną są bardzo wysokie i wciąż rosnące koszty działalności.

W złej lub bardzo złej sytuacji finansowej może być nawet 80 procent lokali gastronomicznych. Od początku tego roku zawieszono działalność 3,9 tys. punktów gastronomicznych, a to o 60 proc. więcej wobec ubiegłego roku – wynika z analizy przygotowanej przez Dun & Bradstreet dla „Rzeczpospolitej”.

W najtrudniejszej sytuacji są firmy prowadzące restauracje, ale kryzys dotyka całą branżę, również w sektorze cateringu.

Powody są oczywiste. Na złą sytuację firm wpływają przede wszystkim wysokie ceny energii, jak i surowców wykorzystywanych w kuchni. Duża ich część jest sprowadzana z zagranicy, czemu nie sprzyja słaba złotówka. Restauratorzy niestety zauważają również spadek liczby klientów. Pogarszająca się sytuacja ekonomiczna sprawia, że wielu Polaków po prostu coraz częściej nie stać na wizytę w restauracji.

Obecne perturbacje nakładają się na problemy ciągnące się od pandemii. Lokale, którym udało się przetrwać ten ciężki okres, do dziś niejednokrotnie w pełni nie wyszły jeszcze na prostą.

Aktualnie w Polsce działa 91,7 tys. firm gastronomicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj