Ciekawostka na temat kurek prosto z Lasów Państwowych. To dlatego te grzyby nigdy nie są robaczywe

Kurka, inaczej pieprznik jadalny, to bardzo popularny i ceniony w kuchni grzyb. Okazuje się, że ma ciekawe właściwości, o których zapewne mało kto wie.

Lasy Państwowe właśnie opublikowały ciekawostkę na temat kurek. Okazuje się, że grzyby te mają właściwości przeciwpasożytnicze. To dlatego nigdy nie są robaczywe.

„Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek” – przekazały Lasy Państwowe.

Puder z kurek? Świetny pomysł. Taka przyprawa na pewno świetnie sprawdziłaby się w kuchni. Póki co polecamy wam nasze przepisy na dania z kurek. Może nie są przeciwpasożytnicze, ale za to jakże pyszne – zobacz przepisy.

Kaszotto smażone z kurczakiem i kurkami. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj