Ciecierzyca po bretońsku. Jeśli lubisz fasolkę, pokochasz też ten przepis

Po bretońsku można zrobić nie tylko fasolę. Warto spróbować wersji z ciecierzycą. To zdrowe warzywo strączkowe wciąż zbyt rzadko gości w naszej kuchni, a dzięki przepisom takim, jak ten, łatwo się do niej przekonać. Pysznie i w jednym garnku.

Przepis na ciecierzycę po bretońsku

Składniki: 400 gramów suchej ciecierzycy, 300 gramów boczku, 4 kiełbasy śląskie (lub podobne), 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku (lub zwyklej), majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej.

Jak zrobić ciecierzycę po bretońsku?

  • Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (minimum 12 godzin), wodę odlej, wlej świeżą (sprawdź, dlaczego), aby przykrywała ziarna na około 3 cm, osól, gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. Na koniec wody powinno być tyle, aby ziarna lekko z niej wystawały.
  • Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i przesmaż – jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju.
  • Dorzuć kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, wszystko zrumień.
  • Wsyp paprykę w proszku, wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda najwięcej aromatu i koloru.
  • Zawartość patelni dodaj do ciecierzycy, dodaj również pomidory, dopraw wszystkimi przyprawami, wymieszaj.
  • Duś pół godzimy, co jakiś czas mieszając, jeśli potrawa wyszła bardzo gęsta, wlej trochę wody i ewentualnie ponownie dopraw.

Rada: ciecierzyca po bretońsku jest najlepsza, gdy się trochę przegryzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj