Chleb z garnka. Najprostszy sposób na zrobienie własnego pieczywa w domu. PRZEPIS

Żaden sklepowy chleb nie smakuje nam tak, jak ten zrobiony samodzielnie w domu. To naprawdę wcale nie takie trudne. Nie ma prostszego sposobu, niż upieczenie chleba w garnku. To najbardziej podstawowy przepis na pszenno-żytni bochenek, który zawsze się udaje. Warto już dla samego zapachu, który wypełni wasz dom podczas pieczenia.

Przepis na chleb z garnka 

Składniki:

  • 180 gramów mąki pszennej,
  • 180 gramów mąki żytniej,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • 330 ml wody,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • niecała płaska łyżka soli,
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić chleb z garnka?

  1. Do miski wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier, pół łyżki mąki pszennej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut, aby drożdże „ruszyły”.
  2. Dodaj mąkę pszenną i żytnią oraz sól i olej, wymieszaj, przełóż ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiaj dłońmi przez około 8 minut, uformuj kulę, oprósz ją mąką, przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 3 godziny.

    Wyrośnięte ciasto na chleb.
  3. Następnie ciasto ponownie krótko zagnieć, ponownie uformuj kulę i włóż do oprószonego mąką dużego garnka. Chleb można od góry naciąć ostrym nożem na głębokość około 1 cm. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

    Chleb gotowy to pieczenia.
  4. Piecz w temp. 250 stopni przez 15 minut, zmniejsz temp. do 220 stopni i piecz jeszcze około 20 minut – aż bochenek ładnie się przyrumieni.
  5. Wyjmij, krój po ostudzeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj