Chińskie łazanki. Przepis na makaron ryżowy z kimchi, boczkiem i grzybami mun

Makaron, kapusta kiszona, grzyby i boczek. Pierwsze skojarzenie? Oczywiście łazanki. Jeśli jednak dodamy, że jest to makaron ryżowy, kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska z chili, a także grzyby mun, powstaje danie z zupełnie innej kulinarnej bajki. Pyszne!

Przepis na makaron ryżowy z kimchi, boczkiem i grzybami mun

Składniki:

  • Garść suszonych grzybów mun,
  • 100 gramów makaronu ryżowego,
  • 150 gramów boczku wędzonego,
  • 200 gramów kimchi (gotową w słoiczkach można kupić na działach z azjatycką żywnością)
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • olej,
  • ewentualnie sos sojowy.

Składniki na 2 porcje.

Jak zrobić makaron ryżowy z z kimchi, boczkiem i grzybami mun?

  • Grzyby zalej wrzątkiem, pozostaw na godzinę, następnie pokrój w paseczki.
  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź.
  • Czosnek i imbir drobno posiekaj, oprósz odrobiną soli, rozetrzyj na desce na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem. Można zrobić to także w moździerzu.
  • Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, przesmaż, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, odsączone grzyby oraz pastę imbirowo-czosnkową, smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj kimchi, mieszając, smaż przez 3 minuty, dodaj makaron i nadal mieszając smaż kolejną minutę. Na koniec, jeśli trzeba, dopraw sosem sojowym. Podawaj od razu.

Wypróbuj też nasz przepis na makaron ryżowy z mięsem mielonym:

Makaron ryżowy z mięsem mielonym. Pyszne danie azjatyckie, które przygotujesz już w 15 minut. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj