Casserole z kurczakiem, fasolą i ziemniakami. Przepis na pyszną zapiekankę

Ma francuskie korzenie, ale zrobiła karierę na całym świecie. Casserole to jednocześnie nazwa naczynia do zapiekania, jak i potrawy, którą się w nim przyrządza. Mamy dla was klasyczny przepis na wersję z kurczakiem, fasolą i ziemniakami. Świetna na obiad w większym gronie.

Przepis na casserole

Składniki:

  • 500 gramów suszonej białej fasoli o dużych ziarnach,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 500 gramów pałek z kurczaka lub podudzi,
  • 2-3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść czarnych oliwek,
  • pół szklanki wytrawnego białego wina (opcjonalnie),
  • oliwa lub olej,
  • Suszony tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić casserole?

  • Fasolę namocz przez 12 godzin, ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości, na koniec w garnku powinna pozostać maksymalnie szklanka wody. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania – użyliśmy stalowej patelni, ale może być też naczynie ceramiczne.
  • Ziemniaki pokrój w duże kawałki (małe wystarczy na pół), wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, oprósz solą i smaż kilka minut co jakiś czas przewracając, dorzuć cebulę pokrojoną w grube pióra, smaż kolejne 3 minuty, dodaj ząbki czosnku przekrojone na pół i smaż jeszcze minutę, na koniec dopraw tymiankiem i pieprzem, wyłóż na fasolę, wlej pół szklanki wina i pół szklanki wody (lub tylko szklankę wody), delikatnie wymieszaj, ale tak, żeby większość fasoli pozostała na spodzie.
  • Kawałki kurczaka natrzyj solą, przesmaż na patelni, raz obracając, ułóż pomiędzy ziemniakami.
  • Naczynie przykryj (jeśli nie masz pokrywki, użyj folii aluminiowej), piecz w temp. 190 stopni przez 40 minut, odkryj i piecz jeszcze 30 minut – aż kurczak ładnie się zrumieni.
  • Nakładaj ma talerze, polewając wytworzonym sosem, można posypać natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj