Burger Drwala drwala wrócił do McDonald’s, ale jest dużo droższy. To przykład tego, co stało się z cenami żywności

Na ten dzień czeka wielu miłośników jedzenia z McDonald’s, więc jak co roku trzeba przygotować się na szturm w restauracjach. Do menu wraca sezonowy „Burger Drawala”. Jego cena może jednak sprawić niezbyt miłą niespodziankę.

Burger Drwala kryje w sobie nie tylko mięso, ale też panierowany ser i to właśnie wokół tych dwóch elementów zbudowana jest kanapka, która w nowym menu występuje w różnych wariantach. Pojawia się ona w sezonowym, jesienno-zimowym menu McDonald’s i zwykle w pierwszych dniach przyciąga do restauracji tłumy osób stęsknionych za jego smakiem. W tym roku ten moment będzie miał jeszcze jeden wymiar. „Drwal” nie oparł się inflacji. Jego cena niestety poszybowała i uzmysławia, co stało się z cenami żywności przez ostatni rok.

Portal Wirtualne Media opublikował porównanie cen z tego i zeszłego roku:

Burger Drwala klasyczny – 24,90 zł; w roku ubiegłym 17,40 zł; Burger Drwala podwójny – 29,90 zł; w roku ubiegłym 20,40 zł; Burger Drwala z kurczakiem – 24,90 zł; w roku ubiegłym 17,40 zł; Burger Drwala z żurawiną – 26,40 zł; w roku ubiegłym 17,90 zł; Burger Drwala na ostro – cena nieznana, w roku ubiegłym 17,90 zł Frytki zakręcone z sosem – 8,90 zł.

– Restauracje McDonald’s w Polsce prowadzi kilkudziesięciu operatorów, tj. McDonald’s Polska oraz 84 franczyzobiorców, do których należy ponad 90% restauracji. Każdy z podmiotów niezależnie podejmuje decyzję o cenie, kierując się sytuacją rynkową i poziomem kosztów. Niepewność ekonomiczna, inflacja, rosnące ceny surowców i energii nie pozostają bez wpływu na biznes – przekazała cytowana przez Wirtualne Media Katarzyna Kucisz-Rosłoń, corporate relations manager w McDonald’s Polska.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj