Bryzol czyli gastronomiczna legenda PRL. Bardzo smaczny kotlet wołowy z pieczarkami i cebulką. PRZEPIS

Każdy szanujący się lokal gastronomiczny w PRL miał go w swoim jadłospisie. Mowa o bryzolu, kotlecie z grubo mielonej lub siekanej wołowiny podanym z pieczarkami i cebulką. Jest bardzo smaczny, warto więc wypróbować ten stary i nieco zapomniany przepis w swojej kuchni.

Przepis na bryzol

Składniki:

  • 500 gramów zmielonej wołowiny – mięso najlepiej zemleć samodzielnie na grubych oczkach,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów,
  • 250 gramów pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić bryzol?

  1. Zmielone mięso przełóż do miski, wbij jajo, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
  2. Mięso podziel na 4 porcje, z każdej uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz na kotlet o grubości 1,5 cm. Pójdzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą.
  3. Każdy kotlet obtocz w mące, smaż na oleju przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij, odłóż.
  4. Teraz na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i pieczarki pokrojone , plasterki, smaż, często mieszając, do lekkiego zrumienienia, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na patelnię ponownie włóż kotlety, które przykryj cebulą i pieczarkami, trzymaj na małym ogniu jeszcze 2 minuty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj