Boczniaki z jajkami. Bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie

Boczniaki coraz częściej pojawiają się w naszej kuchni. To bardzo smaczne grzyby dostępne przez cały rok, z których można przyrządzić wiele pomysłowych potraw, na przykład takie flaczki. Dziś jednak zrobiliśmy dla was coś niezwykle prostego – boczniaki z jajkami. Idealne na śniadanie.

Przepis na boczniaki z jajkami

Składniki:

  • Około 100 gramów świeżych boczniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • olej pół na pół z masłem,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić boczniaki z jajkiem?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła.
  2. Wrzuć boczniaki (duże porwij na mniejsze kawałki) oraz posiekaną cebulę
  3. Smaż, często mieszając, do lekkiego zrumienienia.
  4. Wbij jaja, nie mieszaj przez pierwszą minutę, aby białka się ścięły, równomiernie dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj kilkoma ruchami i pozostaw na ogniu jeszcze przez chwilę. Inaczej niż w jajecznicy, kawałki ściętego białka i żółtka powinny być widoczne.
  5. Podawaj ze świeżym pieczywem, już na talerzach można posypać szczypiorkiem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj