Bigosik z młodej kapusty z papryką i kiełbasą

A gdyby tak połączyć moje dwa ulubione letnie dania, czyli leczo i bigosik z młodej kapusty? Długo się nie zastanawiałem, tylko postanowiłem spróbować. Wam też polecam ten przepis, bo wyszło naprawdę smacznie.

Przepis na bigosik z papryką

Składniki:

  • Główka młodej kapusty,
  • 3-4 papryki najlepiej w różnych kolorach,
  • 3 kiełbasy śląskie lub podobne,
  • 3 cebule,
  • 2 dojrzałe pomidory,
  • łyżka papryki słodkiej mielonej,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić bigosik z papryką?

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
  2. Gdy się zrumienią, wsyp paprykę w proszku i wymieszaj.
  3. Dodaj posiekaną dość grubo kapustę, wlej 3/4 szklanki wody, wymieszaj, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do bigosu razem z pokrojoną w paseczki papryką, dopraw dolą i pieprzem, duś kolejne 10 minut – aż papryka zmięknie, ale nie będzie się rozpadać.

Rada:

  • Bigosik świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaczanego pure.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj