Biały chłodnik. Nie ma nic lepszego niż talerz tej zupy w upalny dzień. PRZEPIS

Orzeźwia, świetnie smakuje, idealny, gdy za oknem żar leje się z nieba. Mamy dziś dla was przepis na biały chłodnik z dużą ilością warzyw. W odróżnieniu od chłodnika litewskiego nie ma w nim botwinki, niemniej jest co najmniej tak samo pyszny, choć zupełnie inny.

Przepis na biały chłodnik 

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • około 5 niezbyt dużych ogórków gruntowych (mogą być też małosolne),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 litr kefiru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • do podania ugotowane jajka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

Jak zrobić biały chłodnik?

  1. Rzodkiewkę i ogórki (bez obierania), pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski lub garnka.
  2. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża, dodaj do ogórków i rzodkiewki.
  3. Dodaj również posiekany szczypiorek i koperek.
  4. Wlej kefir oraz ocet, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Chłodnik wstaw do lodówki na minimum 15 minut (najlepiej jednak, żeby dobrze się schłodził), ponownie wymieszaj i podawaj z połówkami jajek.

Rada: do tak przyrządzonego chłodnika w formie dodatku świetnie pasuje wędzony łosoś.

Oczywiście znajdziesz u nas także przepis na tradycyjny chłodnik litewski:

Jedyna polska zupa, która ma być zimna. Robimy chłodnik

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj