Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym. Na przekąskę albo danie obiadowe. PRZEPIS

To danie jedliśmy w restauracji Entliczek-Pentliczek Czeski Knedliczek po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Tam, co prawda, była to serdelka, dużo bardziej jednak lubimy białą kiełbasę, którą można przyrządzić w ten sam sposób. Smaczne i oryginalne danie, które podajemy jako przystawkę z pieczywem lub na obiad z tłuczonymi ziemniakami. Przepis dobrze sprawdzi się też na Wielkanoc.

Przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowo-chrzanowym

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
  • 1-2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • duża łyżka masła,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić białą kiełbasę w sosie musztardową

  • W garnku rozgrzej masło, przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Wsyp mąkę i od razu wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka.
  • Wlej mleko i od razu energicznie wymieszaj trzepaczką, aby grudki się rozpuściły. Mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje.
  • Dodaj oba rodzaje musztardy, dopraw solą i pieprzem, włóż kiełbasę, gotuj na małym ogniu, często mieszając, przez około 15 minut. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty i przywiera do dna garnka, wlej trochę mleka.
  • Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Więcej przepisów z białą kiełbasą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj