Angielskie fishcake – przepis na pyszne kotleciki z ryby i ziemniaków

Bardzo popularne kotleciki z Wysp Brytyjskich. Niegdyś robiło się je głównie, aby zagospodarować pozostałą po innych posiłkach rybę i ziemniaki. Są niezwykle smaczne, dlatego ja przygotowuję je wtedy, gdy najdzie mnie ochota. Można jeść je także na zimo, najlepiej z domowym sosem tatarskim.

Przepis na fishcake – kotleciki z ryby i ziemniaków

Składniki:

  • 500 gramów fileta z ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz,
  • 500 gramów ugotowanych, ostudzonych i rozgniecionych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej,
  • jajka i bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • sól, pieprz.

– Składniki na około 8 kotlecików

Jak zrobić fishcake – kotleciki z ryby i ziemniaków?

  1. Rybę pokrój w większą kostkę, krótko obsmaż na odrobinie oleju, przełóż do miski.
  2. Cebulę posiekaj, lekko zrumień, dodaj do ryby.
  3. Dodaj również ziemniaki oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj – staraj się, aby kawałki ryby zupełnie się nie rozdrobniły.
  4. Z masy formuj niewielkie płaskie kotleciki, każdy najpierw obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
  5. Smaż na oleju na małym ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  6. Podawaj z sosem tatarskim zrobionym według tego przepisu.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj