Domowy kebab w placku na szybko. Raz dwa i pyszne jedzenie gotowe. PRZEPIS

Rumiane mięso, świeże warzywa, sos czosnkowy i chrupiący placek – wszystko świeże, domowe i po prostu jest pyszne, a w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak robimy kebaby na szybko.

Przepis na domowy kebab w placku na szybko

Składniki: 3 placki tortilla (możesz użyć gotowych lub zrobić samodzielnie według tego przepisu), 500 gramów mięsa z udek kurczaka, sałata lodowa, świeży ogórek, pomidor, papryka, czerwona cebula, sos czosnkowy przygotowany według tego przepisu, ewentualnie ostry sos z papryczek (na przykład harisa lub sambal), po płaskiej łyżce papryki w proszku, czosnku granulowanego, mielonego kuminu, kurkumy oraz soli, olej.

Jak zrobić domowy kebab w placku?

  • Mięso pokrój w paski, dodaj wszystkie przyprawy i 4 łyżki oleju, dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do zamarynowania.
  • Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj mięso, smaż bez ruszania przez 3 minuty, następnie smaż jeszcze około 4 minuty często mieszając.
  • Sałatę porwij, ogórka i pomidory pokrój w półplasterki, paprykę w paseczki, cebulę w pióra.
  • Na każdym placku wyłóż porwaną sałatę, plasterki ogórków i pomidorów, dodaj mięso, polej sosem czosnkowym i ewentualnie ostrym, jeśli lubisz, zwiń ciasno, z jednej strony robiąc zakładkę, aby farsz nie wypadał, połóż na rozgrzanej patelni, po minucie przewróć i trzymaj kolejną minutę (chodzi tylko o to, aby zagrzać placek) potem od razu podawaj.

Rada: końcówkę kebeba możesz zawinąć w folię aluminiową, co ułatwi jego trzymanie podczas jedzenia.

1 KOMENTARZ

  1. Ja mam w domu 3 mężczyzn więc są bardzo zadowoleni z tego typu obiadu. Przygotowuję go bardzo często i zawsze szybko znika z talerzy. To tez dobry sposób by przemycić warzywa, które moi chłopcy niestety niechętnie próbują. Placki tortilli robię według Twojego przepisu i są znacznie lepsze niż gotowe 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj